Pokud nejste profesionální sommelier, nalévání vína je pro vás pravděpodobně vždy tak trochu riskantní záležitost. Dokážete ke konci nalévání otočit láhev tak mistrovsky, že ani kapka červeného vína nespadne na bílý ubrus nebo koberec? Nedělejte si s tím hlavu. Není to váš problém – je to problém láhve. Vědci z Brandeis University vytvořili láhev vína, která nikdy nekape.

Daniel Perlman, biofyzik, který stojí například za vynálezem kávové mouky, studoval tři roky, jak víno opouští láhev. Jednoduše řečeno: díval se na velmi mnoho zpomalených videí nalévání vína. Chtěl vytvořit krásné a čisté nalévání vína bez toho, aniž by lidé museli cokoliv přidělávat k lahvím. A tak vynalezl nové láhve.

„Chtěl jsem změnit samotnou láhev.“, vysvětluje Perlman v tiskové zprávě. „Nechtěl jsem, aby zde vznikly nějaké dodatečné náklady nebo nepohodlí při nakupování zbytečného příslušenství.“

Sklo je hydrofilní – voda po něm stéká – což zapříčiňuje, že víno se vrací po lahvi, místo toho, aby vytékalo přímo ven. Perlman
vytvořil jakýsi žlábek přímo pod okrajem lahve, což zastaví toto zpětné uchycení vína na skle a jeho následné odkapávání. Místo toho víno teče přímo do sklenice bez nežádoucího ušpinění.

Perlman je v kontaktu s výrobci lahví, kteří by chtěli tuto novou technologii využít. Jenže design lahví se v podstatě nezměnil od 19. století – je tudíž jisté, že se tato revoluce neprojeví přes noc.

Můžete se podívat na video, kde je změna při nalévání jasně vidět: