164ZOBRAZENÍ

Jde se grilovat! Máte nachystané maso, chvilku marinované v oleji a směsi koření. Roztopíte gril a hned dáte maso na mřížku. Tak takhle rozhodně ne.

O grilování je dobré si předem něco přečíst a prostudovat, jen tak docílíte chutného pokrmu. Umíte správně grilovat? Jak tedy začít? Nabízíme pár rad.

Kvalitní suroviny – Nemyslíme tím jen správné maso nebo jiné potraviny, které by měly být čerstvé, ale v případě grilu na dřevěné uhlí i samotné uhlí, které by se nemělo příliš drolit.

Marináda – V případě čerstvého masa je rozhodně lepší nechat ho přírodní a okořenit až ugrilované. Ale pokud na marinádě trváte, připravte si vlastní. Stačí na to jen olivový olej, bylinky a čerstvý pepř. Marinády lze i zakoupit, ale nejen, že jsou plné chemie, ale jsou také výrazně dražší než doma vyrobené.

Studené potraviny se připravují déle, proto nechte maso, zeleninu, či uzeniny nějaký čas před přípravou v pokojové teplotě. To však neplatí pro mleté maso, které je lepší nechat do posledního okamžiku v lednici.

Teplota grilu – Ať už máte gril jakýkoliv, nechte ho pořádně zahřát. Plynový se zahřeje téměř okamžitě. U grilu na dřevěné uhlí může trvat zahřátí i hodinu. Griluje se nad žhavými uhlíky, ne nad plamenem.

Odkapávání tuku – Snažte se zabránit kapání tuku na zdroj tepla. Uvolňují se tak rakovinotvorné látky a bude to zapáchat.

Potraviny pro grilování nepokládejte na mřížku hned vedle sebe, ale nechte jim kolem sebe prostor, lépe se tak propečou. Při otáčení potravin nepoužívejte vidličku, potravinu propíchnete a bude unikat šťáva.

Solení – Doporučuje se solit maso až na konci grilování, sůl vytahuje ze syrového masa šťávu. Při grilování v alobalu pokrm osolte předem, jídlo z alobalu je vhodné pro ty, kteří musí dodržovat nějakou dietu.

Teď už stačí jen nandat na talíř. Přejeme dobrou chuť!